De combinatie van de aanpassing van de logistiek in de fabriek en de mogelijkheid om het folie wel te kunnen recyclen levert onze opdrachtgever jaarlijks circa € 20.000,00 op.

Bij een voedingsmiddelenfabrikant ontstond veel afval, een aanzienlijk deel van dit afval bestond uit folie waar veel lucht in zat. Omdat dit folie van wisselende kwaliteit was (gekleurd, blank, schoon en vies) had het bedrijf geen goede mogelijkheden om dit goed te verwerken. Het gevolg hiervan was dat er wekelijks meerdere vrachtwagens het terrein op kwamen om een grote container met voornamelijk lucht op te halen. De kosten en de logistieke handling hiervoor waren aanzienlijk. Daarnaast vormt dit folie ook nog eens een milieubelastende stroom, het is immers een product dat in veel gevallen heel goed herbruikbaar is terwijl het in dit geval direct naar de verbranding werd gereden.

Door de processen binnen de organisatie goed te bestuderen heeft Fuprof een voorstel uitgewerkt waarbij diverse afvalstromen reeds aan de bron zo goed mogelijk worden gescheiden. Het aanbrengen van verschillende kleuren voor de reststoffen is een belangrijk onderdeel geweest van de aanpassingen. Daarnaast is Fuprof op zoek gegaan naar partijen die het folie zouden kunnen verwerken. Wij hebben een partij gevonden die vrijwel al het folie van de fabrikant kan verwerken. Met reeds aanwezige middelen wordt nu het folie tot balen geperst waardoor het veel minder ruimte in neemt en bovendien geld oplevert.

De combinatie van de aanpassing van de logistiek in de fabriek en de mogelijkheid om het folie wel te kunnen recyclen levert het bedrijf jaarlijks circa € 20.000,00 op.

Naast het financiële voordeel belast het bedrijf nu het milieu een stuk minder, zijn de afvalstoffen in de fabriek gemakkelijk te scheiden doordat inzamelmiddelen op maat afgestemd zijn.

Wilt u binnen uw organisatie ook onderzoeken wat de voordelen zijn van een gestroomlijnd proces?