Vakantiekracht

De zomer komt er aan en de vaste medewerkers hebben de vakantie alweer ingepland. Het is aan de vakantiekrachten om zoveel mogelijk werkzaamheden over te nemen, orders te verwerken, dozen in te pakken en verzenden, het bedrijfsrestaurant te bemannen en natuurlijk moet de boel ook een beetje opgeruimd blijven. Dit is allemaal fantastisch en daar zijn we blij mee maar waar moet je rekening mee houden?

Tijdelijke vervanging

De jongeren van vandaag zorgen niet alleen voor de tijdelijke vervanging van uw huidige personeel, ze zijn misschien ook wel die “gouden medewerker” van morgen!

Om te zorgen dat die medewerker inderdaad die “gouden” medewerker wordt, zijn er wel een aantal zaken waar je als werkgever rekening mee moet houden. Jongeren mogen in veel gevallen niet alle werkzaamheden “zomaar” overnemen. 

Zo moet uit de RI&E blijken dat er voldoende aandacht aan deze groep medewerkers is besteedt. Denk hierbij aan werktijden, werkprocessen, gevaarlijke stoffen, PBM’s, opleidingsniveau.

Voorwaarden voor personeel onder de 16

Onder voorwaarden (waaronder dus de RI&E) mogen en kunnen jongeren dus een prima ondersteuning voor uw bedrijf zijn. Ondanks dat er veel wel mag, zijn er toch dingen die jongeren onder de 16 beslist niet mogen doen:

  • Werken met gevaarlijke stoffen
  • Werken in een fabriek
  • Werken met of in de omgeving van machines
  • Dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kg
  • Duwen of trekken aan dingen die zwaarder zijn dan 20 kg
  • Achter een kassa werken
  • Laden of lossen van vrachtwagens
  • Werken in de horeca waar alcohol geschonken wordt

De gouden medewerker van morgen

Het moraal van het verhaal is dat als je goed voor je personeel zorgt en je aan de voorwaarden houd die gesteld worden, je actief bouwt aan de medewerker van de toekomst! 

Heb je naar aanleiding van deze tip meer vragen gekregen over veiligheidsgerelateerde of maatschappelijke vraagstukken? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment